2009/05/14

Mat är gott!

Visst är det gott med mat!

Alla har sin åsikt med vad som är Bra/god/äcklig mat.

Personligen tycker jag ju att mat med enkla råvaror och inte alltför skumma ingredienser. Gärna med medelhavstoner i smakpaletten.

I min ganska nära närhet så har jag bekanta som har starka åsikter om hur mat skall lagas, och vissa drag i deras smak gör att jag undrar hur en del av dom på olika plan har jobbat och jobbar med mat. här nedan kommer jag dra nåra godingar.Jag ser dem som superhjältar med sina styrkor och svagheter (obs, I MINA ÖGON, alla har rätt till sin egen åsikt!) Alla typerna grundar sig på personer som jag känner men är egenligen menade som sterotyper som jag har vaskat fram i min sil. Typerna är min helt personliga åsikt och inget som det finns belägg för.

1. Extrem kocken
En av mina bästa kompisar(bäst att inte nämna hans namn), vi kan kalla honom olle, älskar att chockera och att äta skumma saker. Det skall vara STARKT, SKumt och speciellt i allt. Är det inte lokalt skjuten and med surkål och ankspäck så är det cocacola i all mat. (ja han lagade en hel middag med cola i alla rätter)
Men det bästa var en gång när vi hade Thaibuffé på stället vi jobbade. Han hade pepprat nån sås eller vad det var med Habanero och var såååååå stolt att han hade det å att han tyckte den var så God. Problemet var att den brände sönder alla smaklökar så man kände inte smaken på allt som var i. det resulterade i att vi slängde det mesta av den såsen eller grytan eller vad det var.
Paradgrenar: Råbiff,
Om du skulle läsa detta "olle" å är detta inte på något sätt nån DISS jag tycker om dig på alla sätt, men det är ju fan va det skal vara extrem överallt. Våga använda råvarornas smaker och döda dem inte med kryddor.

2. Old school kokerskan.
En person med hjärtat på det rättaste stället vi kan kalla henne Gullan, men med smaksinnet kvar på 70-talet. hon jobbade med storkök och vägkrogar men är pensionerad nu.
Varje gång vi träffas så är det alltid matsnack och det skall kommenteras och påpekas om hur man gör med olika saker. Sen skall det frågas och tipsas om olika saker i köket som är mer eller mindre självklara. Gammal god husman och maträtter från 80-talet, är det som är den starka sidan. Och det mest extrema som kan hända i matlagningen är när det slinker ner "TVÅ VITLÖKSKLYFTOR" i en rätt för 10 pers.
Paradgrenar är: tjälknöl, pannerad fisk, SMÅ köttbullar utan smak, 7 sorters kakor.
Gullan är världens bästa människa men mitt tips är, Experimentera mera!

3. Millimeter Kocken
En person som älskar att laga mat men som inte experimenterar utan följer alla recept till punkt och pricka. Skulle det vara brist på något så kör allt ihop sig. förmågan att köra på känsla är minimal.
De gånger jag ätit denna personens mat har det vart gott alltid. men det har lagts otroligt mycket tid och omsorg kring tillverkningen.
Paradgrenar: De recept som finns att klippa ur tidningar.
Mitt tips: smaka och para ihop smaker, utan recept.

4. Delegerings kocken
Denna typen av kock bestämmer vad som skall lagas, men och sedan så är det nån annan som lagar maten. Samma kock tycker sedan att maten som lagats har ett eller flera fel. Eller kunde smakat si eller så istället. Jag väljer här att inte nämna mer saker för det kan verka som om jag är allt för neggo men det är inte det som är min mening.
Paradgrenar: Fisk m. Äggsås, Citronkyckling, mammas mat.
Mitt tips: keep up the good work! Gordon R Wannabee!

5. CykelKocken
Denna kocken är en typ som lite fastnar i vinkelvolten(i cykler)kan man säga, man lagar samma mat om och om och om igen. Samtidigt som man titt som tätt hör uttryck som om att man har "tröttnat" på vissa maträtter, men sen likförbenat lagar det nästa vecka. Men om det nämns något i Tv å press så är den med och lägger till en till rätt som roterar i Matlagningscykeln, lotteriet.
Paradgrenar: Tacos. Grilla när det är väder.

6. Besserwissern (messerscmitt heter det väl?)
En som kan trolla ihop vad somhelst ur vadsomhelst. en som tycker själv att allt är kanongott. En som gör såser och röror och wokar å allt. fördelen är väl att det inte finns något som är omöjligt och inga begränsningar. Problemet är väl att det Aldrig smakar likadant nångång, så det blir ALDIG någon konsekvent matlinje, med ett eller flera fall av för salt/pepprad mat.
Paradgrenar: Köttfärsås, Chilli con carne, Rattatouille, "Risottos"
Mitt tips: Skriv ner ingridienser och spara de lyckade recepten. det kan bli guld värt.


Ja vi får väl se hur många gliringar jag får för detta inlägg.. men troligtvis inget eftersom 20 inlägg på min blogg inte gett någon kommentar än.

2 kommentarer:

Sara sa...

Jag kommenterar bara om jag är med bland the chosen ones. :(

svart sa...

hmm, hamnar nog på cykelkocken skulle jag tro..